تهیه قطعنامه "روز بین المللی نوروز" در سازمان ملل
نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد – نیویورک: با تصویب این قطعنامه، برای نخستین بار نوروز به عنوان یک مناسبت بین المللی از سوی سازمان ملل به رسمیت شناخته خواهد شد.
پیش نویس قطعنامه تهیه شده با عنوان "روز بین المللی نوروز " از سوی نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل به کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی و گروه کشورهای در حال توسعه در سازمان ملل (گروه 77 و چین) معرفی شده و حمایت این کشورها از این قطعنامه در خواست شد .
پیش نویس این قطعنامه که در یک ابتکار عمل مشترک توسط هیئتهای نمایندگی جمهوری اسلامی ایران، افغانستان، آذربایجان، قزاقزستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکیه و ترکمنستان در سازمان ملل تهیه و جهت تصویب به مجمع عمومی سازمان ارایه شده است، روزدوم آذر ماه 1388 در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک به امضاء سفرای کشورهای یاد شده به عنوان " بانیان اصلی این قطعنامه" رسید و سپس جهت معرفی به نمایندگیهای کشورهای سازمان ملل متحد ارسال شده و از آنان درخواست می شود که به جمع بانیان اولیه بپیوندند. این قطعنامه در مرحله بعدی رسما جهت تصویب در چهارچوب ماده 49 دستورکار مجمع عمومی سازمان ملل متحد مطرح خواهد شد.
این پیش نویس قطعنامه در 19 بند مقدماتی و 5 بند اجرایی تنظیم شده است.
در بندهای مقدماتی با اشاره به اهداف منشور ملل متحد، ، اعلامیه جهانی تنوع فرهنگی، کنوانسیون بین المللی حفظ میراث فرهنگی معنوی، از نوروز بعنوان تجسم وحدت فرهنگی و آیین دیرپایی یاد شده است که توسط بیش از سیصد میلیون نفر و در طول بیش از سه هزار سال گذشته و در حوزه جغراقیایی وسیعی شامل خاورمیانه، آسیای مرکزی و قفقاز، منطقه دریای سیاه، بالکان و دیگر نقاط جهان گرامی داشته شده است.
نوروز آیینی است که در جهت تقویت ارتباط میان مردمان براساس احترام متقابل، صلح و حسن همجواری عمل میکند و فرهنگ "زندگی سازکار با طبیعت و محیط زیست" را تقویت میکند. بویژه آنکه آمیختگی این سنت پسندیده با نگاه عمیق و جهانشمول اسلام به انسان و طبیعت ، بر ارزش و ماندگاری آن افزوده است .
در این پیش نویس همچنین از تصویب نوروز بعنوان یکی از مصادیق میراث فرهنگی معنوی توسط سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در سال 2009 استقبال شده است.
برخی از بندهای اجرایی این پیش نویس قطعنامه در برگیرنده اقدامات مشخص زیر در سطح بین المللی هستند:
1- اعلام نخستین روز فروردین ماه (21 مارس) هر سال به عنوان روز بین المللی نوروز
2- استقبال از اقدامات کشورهای عضو سازمان ملل در جهت حفظ و توسعه فرهنگ و سنتهای نوروزی.
3- درخواست از کشورهای عضو سازمان ملل برای ارتقاء آگاهی عمومی در مورد نوروز و سازماندهی مراسم سالانه برای بزرگداشت این عید.
4- درخواست از کشورهایی که نوروز در آنها جشن گرفته میشود، برای پژوهش در مبانی و تاریخ نوروز با هدف گسترش آگاهی در مورد میراث نوروز در میان جامعه بین المللی.
منبع: سایت فردا نیوز